Elintarviketurvallisuus tulee oikeanlaisesta käsittelystä

Turvalliset elintarvikkeet ja vesi ovat hyvinvointiyhteiskunnan piirteitä, joita ei pidä ottaa itsestään selvyytenä. Niiden eteen on työskenneltävä, ja niihin on suhtauduttava kunnioituksella. Turvallinenkin elintarvike saattaa kuitenkin muuttua terveyttä uhkaavaksi, jos sitä ei osata käsitellä oikein.

Eläinlääketietään tohtori ja ympäristöterveydenhuollon erikoislääkäri Outi Lepistö on perheenäiti, jonka kiinnostus ihmisten ja eläinten terveydestä ja hyvinvoinnista sekä näiden edistämisestä on vienyt urallaan pitkälle eteenpäin. Hän on työskennellyt mm. kunnissa, valtiolla ja Puolustusvoimissa erilaisissa elintarvike- ja ympäristönsuojelun tehtävissä. Hän on myös perustanut yhdessä kollegoidensa kanssa EnviroVet-asiantuntijaverkoston, koska halusi antaa asiantuntemuksensa käyttöön mahdollisimman laajasti.

– Olen kouluttautunut alalle mm. erikoiseläinlääkäritutkinnon ja väitöskirjan muodossa ja pidän kovasti työstäni. Haluan edelleen kehittää alaa niin, että kaikilla suomalaisilla on mahdollisuus turvalliseen elinympäristöön, laadukkaisiin elintarvikkeisiin ja puhtaaseen juomaveteen – turvalliset elintarvikkeet ja vesi kun eivät ole itsestään selviä asioita edes Suomessa.

Elintarvikkeita on käsiteltävä oikein

Vaikka ihmisten maailma teknistyy – tekniikka, lääketiede ja muu osaaminen kehittyvät, säilyy maailman perusasiat ennallaan. Siksi elintarvikkeiden riskeihin on suhtauduttava vakavasti. Nämä vaarat pysyvät ennallaan, ja joissain tapauksissa ne ovat jopa lisääntyneet. Kotitalousopettajien olisi hyvä nämä ymmärtää.

– Ehkä tärkeintä on tietää oikean säilytyksen ja lämpötilahallinnan merkitys erilaisille elintarvikkeille. Samoin tärkeimmät ruokamyrkytyspatogeenit on hyvä osata, koska niiden ominaisuudet vaikuttavat siihen, missä elintarvikkeissa ne viihtyvät ja miten niitä voidaan ehkäistä. Ristikontaminaation mahdollisuus ja merkitys on myös tärkeää, luettelee Lepistö.

Lasten olisi hyvä oppia ja ymmärtää käsienpesu ja muut hygieeniset toimintatavat keittiössä sekä jäähdytyksen ja kylmäsäilytyksen merkitys. Myös ruoan riittävä kuumennus on tärkeää.

– Ruoan vaarat on hyvä tietää yleisellä tasolla, että niitä on olemassa, ja siksi ruoan turvallisuuden kanssa täytyy olla tarkkana ja kysyä aina tarvittaessa aikuiselta neuvoa. Kotitalousopettajan pitäisi sitten osata vastata näihin kysymyksiin.

Säilyvyyden ymmärtäminen tuo turvaa ja vähentää hävikkiä

Ruoan säilyvyyteen vaikuttavat tekijät ovat tärkeitä myös kestävän kehityksen näkökulmasta, koska oikealla tiedolla voidaan merkittävästi vaikuttaa ruokahävikkiin. Ruoan pilaantuminen pitää kuitenkin ymmärtää, koska liika rohkeus hävikin vähentämisessä saattaa aiheuttaa vakavia ongelmia.

– Elintarvikkeiden säilyvyyden ymmärtäminen ja aistinvaraisen laadunarvioinnin osaaminen ovat tärkeää hävikin vähentämisessä, mutta toisaalta täytyy erottaa patogeenien aiheuttamat, näkymättömät riskit vähemmän vaarallisesta pilaantumisesta. On hyvä myös muistaa, että monet ruokamyrkytykset voivat aiheuttaa kroonisia, jopa parantumattomia sairauksia, toisin kuin monelle tuttu ikävä mutta lyhytaikainen ja ohimenevä noroviruksen aiheuttama vatsatauti.

– Allergeenit ja niiden merkitys ovat nykypäivänä myös erittäin tärkeä turvallisen ruoanvalmistuksen osa-alue.

Ympäristöterveydenhuollon merkitys kasvaa

Ympäristöterveydenhuolto on tärkeä osa nykyaikaista yhteiskuntaa. Se vastaa ihmisten ja eläinten terveydensuojelusta. Siihen kuuluvat terveystarkastajien ja kunnaneläinlääkäreiden tekemä työ: elintarvikevalvonta, sisäilma-asiat, juoma- ja uimavesi, eläinsuojelu ja eläinlääkäripalvelut.

– Ympäristöterveydenhuolto on tärkeää kansanterveystyötä, ja se merkitys kasvaa koko ajan mm. ilmastonmuutoksen, antibioottiresistenssin ja muiden nykypäivän haasteiden takia. Monet ihmisten ja eläinten sairaudet ja muut riskit ovat yhteisiä, siksi tarvitaan alaa, joka yhdistää nämä molemmat.


Nyt kotitalousopettajilla olisi mahdollisuus tutustua tähän tärkeään aiheeseen esittää kysymyksiä liittyen arjen tilanteisiin. Kysymyksiä ja kiinnostavia teemoja voi lähettää ennakkoonkin: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen..


Tutustu syyskoulutuspäivän ohjelmaan tästä esitteestä.

Ilmoittaudu syyskoulutuspäivään tällä lomakkeella.