Pohjois-Suomen ja Seinäjoen seudun kotitalousopettajat täyttivät vuosia

Pohjois-Suomen Kotitalousopettajat ry vietti 70-vuotisjuhliaan perjantaina 15.11.2019. Heti seuraavana päivänä, lauantaina 16.11.2019, juhlisti Seinäjoen seudun kotitalousopettajat ry 50-vuotista taivaltaan. Molemmissa tilaisuuksissa oli vahvasti esillä yhdistystoiminnan voima: yhdessä oleminen, yhdessä tekeminen ja yhteen kuuluvuus.

Pohjois-Suomen Kotitalousopettajien ja Seinäjoen seudun kotitalousopettajien vuosijuhlat olivat lämmin- henkiset tapahtumat, joissa yhteistä tekemistä juhlistettiin hyvällä ruoalla ja musiikkiesityksin. Molemmissa juhlissa oli mukana vasta muutaman vuoden työelämässä olleita, työuran keskivaiheilla olevia ja jo eläkkeelle jääneitä kotitalousopettajia ja kotitalousopettajakoulutuksen saaneita juhlijoita. Kaikkia yhdisti kuitenkin yhdessä tekeminen.

Pohjois-Suomen kotitalousopettajat nauttivat Oulun Palvelualan Opistolla näyttökokeena valmistuneen ja pöytiin tarjoillun kolmen ruokalajin illallisen, joka osoitti, että suomalainen keittiö- ja ravintolaosaaminen on korkeatasoista. Seinäjoen seudun kotitalousopettajat puolestaan nauttivat Isossakyrössä Kyrö Distillery Companyn Kyrön Matkailun Edistämiskeskuksessa Juurella-ravintolan valmistaman sosiaalisen illalliskokemuksen, jossa lähiruokaa hyödyntävät ruokalajit oli maustettu hienovaraisen innovatiivisesti käyttäen Kyrön omia tuotteita.

Oulussa juhlan musiikista vastasivat Pohjankartanon koulun 8E-musiikkiluokka (kuvassa) tarjoten iloisen koosteen suomalaisista kansanlauluista ja aikaisen maistiaisen tulevan sesongin joululauluista, sekä musiikin monitoimimies Heikki ”Heme” Vieresjoki, joka tarjoili läpileikkauksen suomalaiseen rokkiin ja iskelmään elävin kotitalousopettajia muistavin välispiikein maustettuna. Isossakyrössä musiikkiesityksen tarjosivat tulevaisuuden lupaukset Rami Loukola ja Charlotta Saari.

Seinäjoen kotitalousopettajien juhlassa tehtiin luotaus menneeseen ja tulevaan kolmen vuosia vaikuttaneen aktiivin, Kaarina Äijön, Kaisa Isotalon ja Henni Rantalan, kertomana. Tilaisuuden lopussa yhdistys muisti lahjalla kolmikosta nuorinta, Henni Rantalaa, hänen tekemästään arvokkaasta työstä.

Yhteenkuuluvuus oli juhlissa käsinkosketeltavaa. Juhlijoiden kanssa keskustellessa toistui useaan otteeseen ajatus siitä, että yhdistystoiminnan tärkein anti on tavata ihmisiä, joita yhdistävät samat työ ja samat mielenkiinnon kohteet. Opettajan työ voi olla yksinäistä, ja kotitalousopettajan työ voi olla vielä yksinäisempää, kun kotitalousluokasta ei aina ehdi opettajainhuoneeseenkaan. Monelle juhlijalle yhdistystoiminnassa kollegoiden tapaaminen on erittäin tärkeää sosiaalisesti, mutta myös ammatillisen vireyden säilyttämisessä.