Martan matkalaukusta -työpajat tuovat etiopialaisen arjen kotitalousluokkaan

Vieraita makuja ja toisenlaista elämää jossakin kaukana – vai sittenkin jotakin melko tuttua? Työpajojen aikana oppilaat ja opettajat pääsivät tutustumaan Etiopian arkeen makujen ja tarinoiden kautta. Matalan tulotason maat Afrikassa tuottavat vain murto-osan maailman hiilipäästöistä, mutta kärsivät eniten ilmastonmuutoksen haitallisista vaikutuksista. Työpajoissa pohdittiin globaalien tapahtumien vaikutusta paikalliseen arkeen, ja myös omien valintojen vaikutusta ihmisiin maapallon toisella puolella.

Etiopian maaseutua

Tarinallisia työpajoja, kehitysyhteistyötä ja uusia makuja

Uudenmaan Marttojen Martan matkalaukusta -hankkeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta ilmastonmuutokseen ja kestävään kehitykseen liittyvistä näkökulmista ja omien valintojen vaikutuksesta. Lisäksi pyrimme vahvistamaan yläkouluikäisten, lukiolaisten ja heidän opettajiensa valmiuksia tehdä kestävän kehityksen mukaisia valintoja omassa arjessaan. Samalla herättelemme kiinnostusta kansalaisjärjestöjen toimintaa, kehitysyhteistyötä ja vapaaehtoistyötä kohtaan. Toimintamme saa EU-rahoitusta Frame, Voice, Report! -hankkeen kautta.

Hankkeen aikana tuotettu opetusmateriaali tulee vapaasti ladattavaksi Martat.fi -sivustolle. Materiaali sisältää työpajatehtävien lisäksi opettajan oppaan, ruokaohjeita ja ideoita kokonaisuuden käyttöön opetuksessa.

Uudenmaan Marttojen kotitalouden asiantuntijat ja joukko kansainvälisiä vapaaehtoismarttoja ovat syksyllä 2019 ja alkuvuodesta 2020 kiertäneet Uudenmaan kouluja mukanaan matkalaukullinen tuliaisia Marttojen kehitysyhteistyömatkalta Etiopiasta. Työpajojen sisältö on suunniteltu marttamatkalta saatujen kokemusten ja tarinoiden pohjalta. Työpajoja pidettiin yhteensä 12 koulussa.

Vaikka Martan matkalaukusta -työpajat sopivatkin hyvin moneen yläkoulun ja lukion oppiaineeseen, olivat ne tällä kertaa aina osana kotitalousopetusta. Työpajoissa keskityttiin erityisesti joko ilmastonmuutoksen, ruokaturvan tai kehitysyhteistyön näkökulmaan opettajien valinnan mukaan.

Monipuolisia työpajatehtäviäInjera leivän valmistusta

Aloitimme jokaisen työpajan Martta-järjestön ja tekemämme kehitysyhteistyön esittelyllä. Tämän jälkeen ääneen pääsi vapaaehtoinen Kansainvälisistä Martoista, jolloin kuulimme joko tarinoita Etiopian marttamatkalta tai muuta kiinnostavaa siitä, mitä Marttojen kansainvälisessä toiminnassa pääsee kokemaan. Matkakertomukset jäivät hyvin oppilaiden mieliin, ja niihin palattiin yleensä keskusteluissa monta kertaa työpajan aikana. Oppilaiden palautteissa moni olikin nostanut vapaaehtoisten kertomukset etiopialaisesta arjesta työpajan parhaaksi anniksi.

Päivän varsinaiseen teemaan pureuduimme syvemmin tiedonhakutehtävien avulla. Esimerkiksi ruokaturvatyöpajassa tutustuimme videohaastattelujen avulla siihen, miten etiopialaiset kokevat ilmastomuutoksen vaikuttaneen paikallisten arkeen. Oppilaat pääsivät pohtimaan ilmastoälykkääseen maanviljelyyn, vammaisten naisten asemaan ja ilmastonmuutoksen aiheuttamiin muuttoliikkeisiin liittyviä kysymyksiä afrikkalaisesta näkökulmasta. Hankkeemme keskeisiä teemoja pohdittiin myös kotimaan kannalta, kun opiskelimme huoltovarmuuden merkitystä. Tiedonetsintäosuus päätettiin käymällä läpi Marttojen neuvoja kestävämpään arkeen ja täydentämällä listaa oppilaiden vinkeillä.

”Oppilaille välittyi konkreettinen osoitus, miten ilmastonmuutos vaikuttaa ihan oikeasti joidenkin ihmisten arkielämään.” (opettaja, Mäntsälä)

Injera-leivän pitkä matka Etiopian teff-pelloista päättyi suomalaisiin kotitalousluokkiin, kun työpajan päätteeksi nautimme yhteisen etiopialaisen aterian. Jokainen työpajoihin osallistunut luokka sai meiltä käyttöönsä ruokaohjeita ja mausteita, joiden avulla he voivat halutessaan jatkaa etiopialaiseen ruokakulttuuriin syventymistä tulevilla kotitaloustunneilla.

Entäpä se ruoka – miten oppilaille maistuivat hapan injera-leipä, tulinen wot-linssipata ja kurkumalla maustettu alicha-pataruoka? Reaktiot vaihtelivat ihmetyksestä innostukseen ja lautaselle otetun ruuan määrä pienestä maisteluannoksesta useamman kerran santsaukseen. Injera-leivän makua verrattiin kotoisaan ruisleipään, ja alicha-pata keltaisista herneistä toi osalle oppilaista mieleen hernekeiton. Etiopialaiset maut olivat useimmille osallistujista täysin uusi elämys, jonka he varmasti muistavat vielä pitkään.

Etiopialainen ateria

Tarinallisuuden keinot elävöittävät monimutkaisten asioiden käsittelyä oppitunneilla. Henkilökohtaiset kokemukset auttavat ymmärtämään ilmastonmuutoksen konkreettisia vaikutuksia ihmisten elämään. Ilmastonmuutos ja sen mukanaan tuomat ruokaturvan ja kehitysyhteistyön kysymykset ovat globaaleja, mutta vaativat toimia paikallisella tasolla. Martan matkalaukusta ei kuitenkaan löydy ilmastoahdistusta, vaan se innostaa toimintaan globaalin tasa-arvon puolesta.

”Kiitos että kävitte, oli mukavaa 😊 (oppilas, 15v.)

”Jatkakaa samaan malliin” (oppilas, 14v.)


Martan matkalaukusta -hanke on mukana Educa-messuilla 24.–25.1.2020. Pisteellämme pääset tutustumaan Martan matkalaukusta -opetusmateriaaleihin ja Marttojen toimintaan. Tule tapaamaan meitä Oppimateriaalit ja opetusmateriaalit -osaston paikalle 6s69!


Lisätietoja hankkeesta ja oppimateriaalit

Tunnelmia ja kertomuksia marttamatkalta Etiopiaan

Tiesitkö, että Marttojen kehitysyhteistyö täyttää tänä vuonna 40 vuotta?

Lue lisää Marttojen kansainvälisestä toiminnasta