Kuva : Cory Woodward
Normeja, normatiivista ajattelua ja kielenkäyttöä on vaikea tunnistaa
Hyvää yhdessä -täydennyskoulutuksen kolmannella luennolla käsiteltiin Sateenkaarevia identiteettejä, sukupuolen moninaisuutta nuoruudessa, normeja ja niiden purkaminen sekä kiusaamisen ennaltaehkäisyä. Luennon piti Seta ry:n koulutusasiantuntija Marita Karvinen.
Normeja, normatiivista ajattelua ja kielenkäyttöä on vaikea tunnistaa, jos itse mahtuu muottiin. Usein normit havaitaan vasta kun niitä rikotaan. Tavoite olisi kuitenkin tunnistaa ne ennalta. Normit rajoittavat, ahdistavat ja sulkevat ulos. Niiden rikkominen voi kuitenkin aiheuttaa pelkoa; homo- ja transfobiaa ja seksismiä. Erityisesti miesten feminiinisyys koetaan joskus ”vaarallisena”. Mutta normit eivät ole muuttumattomia; niitä tulee haastaa ja purkaa.
Usein normit havaitaan vasta kun niitä rikotaan. Tavoite olisi kuitenkin tunnistaa ne ennalta.
Erityisesti sateenkaarinuoria kiusataan, koska voidaan ajatella, että kyseessä on valinta, että nuori vain haluaa olla tuommoinen. Normitietoisuus toimii ennaltaehkäisevänä tekijänä. Sateenkaarisensitiivinen koulu vähentää kiusaamista.
Sateenkaari viittaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin esimerkkinä sateenkaarinuoret, -perheet ja -seniorit termiä voidaan käyttää myös adjektiivina: sateenkaareva henkilö.
Tämän tärkeän ja mielenkiintoisen luennon pääset kuuntelemaan tallenteena Hyvää yhdessä -täydennyskoulutuksen Classroomissa. Ilmoittaudu mukaan koulutukseen tästä: Hyvää yhdessä – Ilmoittautuminen.
Seuraava Hyvää yhdessä -luento on lauantaina 13.11. kello 10:00–12:00. Kouluttajana on Lasten ja nuorten säätiö, asiantuntija Anna Jussilainen (FM, MA) ja aiheena: Luovat menetelmät osallisuuden rakentamisessa. Pääset kokeilemaan matalan kynnyksen harjoitteita ja saat materiaaleja, joiden avulla voit hyödyntää menetelmiä omassa työssäsi. Lisäksi pohdimme turvallisen tilan periaatteita.
