Kevätkoulutuspäivä
Kotitalousopettajien Kevätkoulutuspäivä Espoossa 29.3.2024
Kotitalousopettajien Kevätkoulutuspäivä on kotitalousalan merkittävin vuotuinen verkostoitumistilaisuus. Päivän aikana kohtaavat niin perusopetuksessa, ammatillisessa opetuksessa kuin vapaassa sivistystyössäkin työskentelevät kotitalousopettajat; kotitalousalan opiskelijat ja tutkijat sekä kotitalousalalla toimivien tai sitä palvelevien yritysten edustajat. Kevätkoulutuspäivä tarjoaa uutta tietoa alalta, uusia työkaluja työn tueksi, mahdollisuuden kohdata kollegoita ja vaihtaa ajatuksia ja kokemuksia sekä tuulettaa omia käsityksiä ja haastaa omaa ajattelua. Kevätkoulutuspäivän aikana yritykset ja järjestöt voivat kohdata kotitalousopettajia ja kertoa omista uutuuksistaan tai omista uusista hankkeista.
Vuosittaisen Kevätkoulutuspäivän järjestää Kotitalousopettajien liitto ry yhdessä jonkin paikallisyhdistyksen kanssa. Vuoden 2025 kevätkoulutuspäivän järjestelyistä vastaavat Helsingin kotitalousopettajat ry ja Kotitalousopettajien liitton Globaalivastuun toimikunta.
Ohjelma
kello 8.45 aamukahvi
kello 9.30 ohjelma alkaa
Tervetuloa: Marja Väärälä, Kotitalousopettajien liiton puheenjohtaja
Avauspuheenvuoro: Erkka Laininen, OKKA-säätiö
Paneelikeskustelu: kestävän elämäntavan myytinmurtajat
- Lauri Reuter, sijoitusjohataja, Nordic Foodtech VC
- Panu Pihkala, tutkija, kirjailija ja teologi
- Sonja Anttila, kotitalousopettaja, väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto
- Minna Autio, kotitaloustieteen ja -opetuksen professori, Helsingin yliopisto
- Sanna Väisänen, asumisohjaaja, Nuorisoasuntoliitto ry
Keskustelun moderoi toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä Marttaliitosta.
Lounas ja näytteilleasettajiin tutustuminen
Työpaja I
Iltapäiväkahvit
Työpaja II
kello 15.00 Yhteinen lopetus, jonka jälkeen Kotitalousopettajien liiton vuosikokous
Työpajat
Nuorisolähtöistä kuluttaja- ja talousopetusta – Ideoita ja työkaluja opettajille
Tervetuloa inspiroitumaan nuorisolähtöisestä kuluttaja- ja talousopetuksesta! Helsingin yliopiston CONFIN-SKILLS-hankkeen työpajassa sukelletaan siihen, miten rahaan ja kuluttamiseen liittyviä tärkeitä kysymyksiä voidaan käsitellä innostavasti ja nuorten tasoisesti. Keskitymme päivän teeman mukaisesti erityisesti kestävään kuluttamiseen. Kuulet hankkeessa tehdyistä nuorten haastatteluista, ja pääset pohtimaan aihetta ja jakamaan ajatuksia yhdessä kollegoiden kanssa. Saat käyttöösi konkreettisia ideoita, hankkeessa tuotetun uuden materiaalipankin sekä mahdollisuuden osallistua materiaalien jatkokehittämiseen.
Minna Autio, kotitaloustieteen ja -opetuksen professori, Helsingin yliopisto
Hilde Lehtonen, projektisuunnittelija, Helsingin yliopisto
Just Food: Tervetuloa suunnittelemaan tulevaisuuden kohtuullisia ruokavalioita!
Tässä työpajassa pääset pelaamaan kohtuullisen ruokavalion lautaspeliä, ja suunnittelemaan tulevaisuuden ruokavalioita, joissa huomioidaan ekologisten rajojen ja ravitsemuksellisen laadun lisäksi myös ruoan kulttuuriset merkitykset. Pienryhmissä yhdessä neuvotellen suunnitellaan planetaarisiin rajoihin mahtuva ruokavalio keskimääräiselle suomalaiselle vuoteen 2050. Pelissä päästään oppimaan yhdessä ja keskustelemaan kestävästä ruokavaliosta monista eri näkökulmista. Pelin jälkeen on mahdollista esittää kommentteja sen soveltuvuudesta opetuskäyttöön sekä ehdottaa kehitysideoita.
Minna Kaljonen, tutkimusprofessori, Suomen ympäristökeskus SYKE
Kaisa Kurki, Helsingin yliopisto
Just Food -hanke
Kestävyyspedagogiikan muotoilua: nuoret ja kestävä pukeutuminen
Työpajassa kuullaan ensin lyhyesti VISU Village for Sustainable Clothing -hankeessa kerättyjä näkökulmia liittyen nuorten kestävään pukeutumiseen sekä näiden sisältöjen opetukseen. Tämän jälkeen osallistujat pääsevät muotoilemaan nuorten ajatuksista erilaisia työkaluja omaan opetukseen. Työkalujen rakentamisessa hyödynnetään sekä pelillisyyttä että kotitalousopetuksen ankkuroitumista arjen toimintoihin.
Marilla Kortesalmi, kotitaloustieteen yliopistolehtori, UEF. Kortesalmi toimi VISU-hankkeen projektipäällikkönä 2023-2024.
Kotitalous ja STEAM: yhdessä kohti kestävää arkea
Työpajassa pääset kokeilemaan opetusideoita, joissa yhdistyvät kotitalous ja STEAM-oppiaineet tavoitteena vahvistaa oppilaiden kestäviä arjen taitoja. Työpajassa esiteltävät ideat pohjautuvat STEAMKitchen hankkeen materiaaleihin ja sen ohjaavat Helsingin yliopiston kotitalousopettajaopiskelijat.Tervetuloa inspiroitumaan sekä hakemaan käytännön työvälineitä ja uutta materiaalia opetuksen kehittämiseen!
Janni Haapaniemi, Helsingin yliopisto
Kotitalousopettajaopiskelijat, Helsingin yliopisto
STEAMKitchen -hanke
Kestävä kehitys kotitalousopetuksessa – opetusmateriaaleihin tutustuminen
Kestävä kehitys kotitalousopetuksessa on suositulle Toivoa ja toimintaa -sivustolle koostettu laaja tehtäväpaketti, jonka avulla kestävän kehityksen teemoja voi käsitellä kotitalouden opetuksessa helposti ja monipuolisesti. Työpajassa tutustut tehtäväpakettiin myös toiminnallisesti ja pääset pohtimaan sitä, millä tavoin voit hyödyntää kiinnostavia tehtäviä opetuksessasi.
Pinja Sipari, kestävyyskasvatuksen asiantuntija,
Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry
Yhteissäätelyn mahdollisuudet ryhmätilanteessa
Tässä työpajassa tulevat tutuksi käsitteet yhteissäätely, neuroseptio ja autonominen hermosto. Käsitteet avautuvat kokemuksiksi kehollisissa harjoituksissa. Harjoitusten tavoitteena on tutustua omaan hermostoon ja itsesäätelyyn, muun muassa lempeiden hengitysharjoitusten myötä. Työpaja tarjoaa keinoja niin oman kuin ryhmän säätelyn paranemiseen.
Harjoituksiin osallistuminen on aina vapaaehtoista. Harjoitukset tehdään seisten tai tuolilla istuen.
Kouluttajana toimii Jonna Roell, kotitalousopettaja, joka toimii nykyään itsesäätelyn ja kehollisten menetelmien ohjaajana. Kehollisia harjoituksia hän on käyttänyt aiemmin myös opettajan työssä.
Ilmoittautuminen
Ilmoittaudu tapahtumaan Kotitalousopettajien liiton jäsensivuilla>>
Saat ilmoittauduttuasi osallistumismaksun. Maksamalla osallistumismaksun viikon kuluessa vahvistat paikkasi Kevätkoulutuspäivään.
Osallistumismaksu on 150 euroa. Jäsenalennetuthinnat ovat seuraavat:
- varsinainen jäsen, 95 e (-37 %)
- opiskelija- tai eläkeläisjäsen, 75 e (-50 %)
Jos et ole jäsen, ota yhteyttä liiton toimistoon: toimisto@kotitalousopettajat.fi.
Osallistumismaksu sisältää ohjelman mukaiset luennot, työpajat ja ruokailut.
Mikäli osallistuminen perutaan ilmoittautumisajan jälkeen, suoritettua maksua ei palauteta.