Vuoden 2021 kotitalousopettaja on Riikka Kononen

Kuva: Kuninkaanhaan koulu

Porilaisen Kuninkaanhaan koulun kotitalouden lehtori Riikka Kononen on valittu vuoden 2021 kotitalousopettajaksi. Kollegoiden mukaan Riikka visioi, innostaa, kannustaa ja toimii. Oppilaan vanhempien kertoman mukaan Riikan oppitunneilla ei nuorilla ole koskaan tylsää. Oppilaatkin pitävä Riikkaa mukavana ja hyvänä opettajana. Itse hän sanoo, että vielä ei ole tullut aihetta vastaan, josta oppilaat eivät innostu.

Vuoden 2021 kotitalousopettaja on porilainen Riikka Kononen. Hän on Kuninkaanhaan koulun kotitalouden lehtori, joka kotitalouden lisäksi opettaa terveystietoa, retkeilyä sekä urheilijoille kasva urheilijaksi -oppiainetta. Opetustyön lisäksi hän panostaa myös kouluyhteisön viihtyvyyteen järjestämällä mm. erilaista teematoimintaa, visailua ja joulukalenteritempauksia. Lisäksi hän on visioinut ja käynnistänyt mm. Kunkkukokki-kisan, jossa oppilaat saavat Satakunnan osuuskaupan avulla oppia työelämästä, ja erityisesti kokin ammatista, ja kisan voittajat saavat Osuuskaupalta kesätyöpaikan.

Rohkeus ja innostavuus

Vuoden 2021 kotitalousopettajaksi palkitsemisen perusteita ovat muun muassa Riikka Konosen innostavuus, rohkeus ja positiivisuus. Nämä ovat ominaisuuksia, joihin kollegat, oppilaat ja oppilaiden vanhemmat ovat kiinnittäneet huomiota. Riikka itse on erityisen tyytyväinen siitä, että tunnustuksessa on mainittu juuri rohkeus ja innostus.

Vielä ei ole tullut aihetta vastaan, josta oppilaat eivät innostu.

– Haluan opetuksessa löytää keinoja innostaa oppilaita. Vielä ei ole tullut aihetta vastaan, josta oppilaat eivät innostu. Kisaa, visaa, peliä, haastetta, tanssia, musiikkia, iloa, kielillä puhumista, mykkänä oloa, niin epämukavakin asiaa muuttuu lempiaiheeksi.

– Tärkeää on myös rohkeus näyttää mallia. Ja tietenkin huumori, sitä ei tässä työssä voi unohtaa!

Riikka Konosen opetuksen kannustavuudesta ja kekseliäisyydestä kertoo muun muassa se, kun kerran oppilaat opettajan pelastusyrityksistä huolimatta tekivät lannistavan rumaa ruokaa. Riikka keksi pitää samalla sokeatunnin, jolla maisteltiin maukasta ruokaa liinat silmillä ja lopputunti keskusteltiin näköaistin vaikutuksesta ruoan valintaan ja makutuntumaan.

Osallisuus, ilo, hyvä olo ja oppilaiden mahdollisuus vaikuttaa omaan elämään

Vuoden 2021 kotitalousopettaja Riikka Konosen mukaan työssä tärkeää on se, että hän ja oppilaat saavat olla hyvällä tuulella.

– Positiivisen ilmapiirin ja vuorovaikutuksen avulla oppimista on mahdollista tapahtua. Vähintään yhtä tärkeää on, että opetuksessa on selkeät pelisäännöt. Ei esimerkiksi riitä, että tehdään ruokaa ja syödään, vaan koko prosessi on hoidettava alusta loppuun: kattamiset, ruoan koristelut, tiskit, lattiat jne.  Pelisäännöistä ei lipsuta.

– Itselleni tärkeää on myös se, että kotitalousoppiaineessa tehdään tärkeää työtä nuorelle ja myös nuoren kotiin. Kädentaitojen ja arjen askareiden kautta saadaan jaettua hyvää oloa. Kokonaisvaltainen hyvinvointi lisääntyy, kun saa ollaan aktiivisesti osallisena tunnilla. Yhdessä tekeminen ja ruokailu lisäävät vuorovaikutusta, ja jokainen saa kuulua joukkoon.

Toki Kononenkin opettajana kokee paineita, kun monen oppilaan kotitalouden opiskelu jää vain vuoteen. Kotitaloutta on kaikille yhteisenä oppiaineena vain seitsemännellä luokalla, eivätkä kaikki voi sitä valinnaiseksi valita – tai eivät valitse. Kuitenkin näkee myös oppilaita, joille olisi hyötyä opiskella kotitaloutta vähän lisää.

– Aina positiivista on kuitenkin se, että tässä aineessa onnistumisia tulee monesti myös niille, joilla saattaa olla haastetta muualla.


Lue uutinen YLE Uutiset verkkosivuilta

Vuoden kotitalousopettaja Riikka Kononen yllätettiin lieden äärestä: ”Ne ovat elämäntaitoja, joita jokainen tarvitsee”


Katso uutinen Yle Uutiset Lounais-Suomesta