Kotitalousopetus osa terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä

Kotitalousopettajien liitto ry osallistuu useisiin kotitalousalaan liittyviin asiantuntija- ja kehitysryhmiin. Näistä yksi on Lihavuuden ehkäisyn asiantuntijaverkosto, joka kokousti viimeksi perjantaina 13.9.2024. Kokouksessa käsiteltiin erityisesti kansallisen hyvinvointiohjelman edistämiseen liittyviä tulevia toimenpiteitä sekä kansalaisten liikkumista.

Lihavuuden ehkäisyn asiantuntijaverkosto koostuu laajasti virkamiehistä ja asiantuntijoista ministeriöistä, virastoista ja järjestöistä. Edustettuna on noin 30 yhteisöä. Yhteisöt työskentelevät kukin osaltaan kansallisen hyvinvoinnin edistämiseksi erityisesti ravitsemukseen ja terveyteen liittyvissä asioissa. Kotitalousopettajien liitto ry tuo verkostoon opetuksen näkökulmaa, ja kosketuksen nuorempaan väestöön.

Terveydeksi – kansallinen terveys- ja hyvinvointiohjelma

Kansallisen hyvinvointiohjelman tavoitteena on vähentää keskeisten kansansairauksien ja niiden riskitekijöiden aiheuttamaa hyvinvointivajetta ja tautitaakkaa, lisätä työ- ja toimintakykyä sekä vähentää väestöryhmien välisiä eroja terveys- ja hyvinvointiongelmissa vuoteen 2028 mennessä. Lisäksi tavoitteena on vähentää sosiaali- ja terveyspalvelujen tarvetta pitkällä aikavälillä.

Ohjelman aihealueita ovat: lihavuuden vähentäminen, lasten ja nuorten terveys, yksinäisyys ja yhteisöllisyys. Konkreettisia toimenpiteitä esittämään kevääksi 2024 valittu pienempi asiantuntijaryhmä esitti toimintaehdotuksia elintapoihin, lihavuuteen, lasten ja nuorten terveyteen ja hyvinvointiin sekä yksinäisyyteen ja yhteisöllisyyteen kohdistuviksi eri hallinnonaloilla ja sektoreilla toteutettaviksi toimiksi. Lisäksi tämä pienempi ryhmä esitti palvelujen kehittämistä sekä lainsäädäntöä ja verotusta koskevia toimenpiteitä.

Erityisesti kotitalousopettajia koskettavia ehdotuksia ovat:

  • Ravitsemussuositusten jalkauttaminen
  • Elintapaneuvonnan vaikuttavuuden kehittäminen
  • Suositus kunnille ateriaedun tarjoamisesta kasvattajille ja opettajille
  • Suositus älypuhelimien käytön kieltämisestä kouluaikana
  • Kansalliset suositukset ruutuajasta ja älylaitteiden käytöstä opetuksessa sekä älylaitteiden riittävästä suojaamisesta
  • Oppilaitoksiin väkivallan, kiusaamisen ja syrjinnän vastainen toimenpideohjelma
  • Terveyden lukutaidon kehittäminen

Uudet ravitsemussuositukset toistuvat hyvin useassa toimenpide-ehdotuksessa tai ehdotuksen perustelussa, ja syy on selvä, sillä esitetyn arvion mukaan uusien ravitsemussuositusten mukaisen ruokavalion noudattaminen vähentäisi ennenaikaista kuolleisuutta keskimäärin 15 %, lisäisi toimintakykyisiä elinvuosia ja pienentäisi suomalaisten ruokavalion ilmastovaikutuksia vähintään 40 %. Huomion arvoista on myös se, että Suomessa lihavuus aiheuttaa terveydenhuollossa vuosittain vähintään 1,1 miljardin euron lisäkustannukset.

Istuva hallitus on nykyiseen hallitusohjelmaan kirjannut kansallisen terveys- ja hyvinvointiohjelman toteutukseen kuitenkin vain hyvin malitillisen rahoituksen, 9 miljoonaa euroa hallituskaudelle.

Kotitalousopettajien liitto nosti kokouksessa esiin tarpeen kotitalousopettajien täydennyskoulutukseen, jotta kaikilla kotitalousopettajilla on ajantasaiset tiedot niin uusista loppusyksystä julkaistavista kansallisista ravitsemussuosituksista kuin muista terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavista uusista tiedoista ja käytänteistä.

Kotitalousopettajien liitto myös tarkastelee syksyllä aukeavia hankerahoituksia, joilla voidaan käynnistää hankkeita vuonna 2025. Rahaa on kuitenkin hyvin niukasti jaossa, ja toimijoita on paljon.

Suomi liikkeelle  -ohjelma

Toinen kokouksessa käsitelty laaja teema oli Suomi liikkeelle -ohjelma, joka myös on kirjattu hallitusohjelmaan. Myös Suomi liikkeelle -ohjelmalle on hyvät perusteet: 1950-luvulta lähtien liikkumisen kokonaismäärä on merkittävästi vähentynyt, sillä vaikka vapaa-ajan liikunta on kaksinkertaistunut, on työssä ja arjessa liikkuminen puolittunut.

Suomi liikkeelle -ohjelmassa on viisi toimenpidekoria, jotka on kirjattu hallitusohjelmaan: liikunnalliset toimintakulttuurit, liikuntaneuvonta, liikkumisen olosuhteiden kehittäminen, liikuntaosaaminen, liikkumiseen kannustava verotus.

Suomi liikkeelle -ohjelman rahoitus on 80 miljoonaa tällä hallituskaudella.

Kuva G.C. Pixabaystä