Kemiapainotteinen syyskoulutuspäivä sai kävijöiltä suurta kiitosta

Turussa lauantaina 9.11.2019 järjestetty kemiapainotteinen syyskoulutuspäivä sai kävijöiltä suurta kiitosta. Erityisesti luennoitsijat saivat kiitosta, ja heidän osaamisentasonsa onkin kiistämättä korkea, Suomen huippua. Mutta heidän opetus- ja esiintymistaitonsa keräsi myös hyvin paljon kiitosta. Kiitosta sai myös se, että luentojen kiinnostavat aiheet jatkuivat työpajoissa mukaansatempaavina keskusteluina.

Liiton kohtaamispaikkana Turku

Yksi liiton uusista tavoitteista on ollut saada liittoa lähemmäksi jäseniään. Syksyllä alkanut verkkovälitteinen kyselytunti-koulutussarja on tästä yksi ilmentymä, mutta toinen on se, että liitto pyrkii entistä enemmän viemään koulutuspäiviä ympäri Suomen. Nyt syksyllä vuorossa oli turku.

Kuten kaikki Suomen kaupungit, myös Turku tarjosi koulutuspäivän oheen myös muuta yhteistä antoisaa tekemistä. Osa kävijöistä vietti kylpylälomaa, osa kävi teatterissa, osa tutustui suomalaiseen merenkulkuun, ja jotkut kävijät tapasivat liiton puheen- ja toiminnanjohtajaa yhteisellä illallisella Ravintola Neråssa.

Koulutuspaikkana Turun ammatti-instituutin Opetusravintola Taito oli todella toimiva, ja tarjoilut olivat kaikin puolin onnistuneet. Ehkä opastus paikalle olisi voinut olla toimivampaa, mutta tämä oppi otettakoon seuraaviin tilaisuuksiin. Toisaalta kaikki osallistujat saapuivat paikoille ajoissa, eli suurta ongelmaa tämäkään ei osaavien ihmisten parissa aiheuttanut.

Kemiaa ja kuluttajuutta

Koulutuspäivän ohjelma oli kemiapainotteinen: Eläinlääketieteen tohtori ja ympäristöterveydenhuollon erikoiseläinlääkäri Outi Lepistö kertoi elintarvikkeisiin liittyvien mikrobiologisten riskien hallinnasta. Euroopan kemikaaliviraston tiiminvetäjä Laura Walin kertoi tiedosta, jota EU tarjoaa kemikaaleista ja nanopartikkeleista eurooppalaisille kuluttajille. Työterveyshuollon erikoislääkäri ja työterveyshuollon ja ympäristölääketieteen professori Tuula Putus tarjosi lyhyen oppimäärän arjen kemikaalien riskienhallinnasta. Väliin Kilpailu- ja kuluttajaviraston asiantuntijat Taina Mäntylä ja Tiia Wassholm kertoivat Kilpailu- ja kuluttajaviraston uudesta Ostajan askeleet -verkko-opetusmateriaalista.

Koulutuksen palautekyselyssä luennot saivat suurta kiitosta, mutta yhtä antoisiksi koettiin myös aiheita syvällisemmin käsitelleet työpajat. Positiivista on, että aiheisiin, esiintyjiin, luentoihin ja työpajoihin liittyvä kritiikki osui vain ja ainoastaan siihen, että aikaa olisi saanut olla enemmän, myös seurustelulle ja näytteilleasettajiin tutustumiseen.

Seuraavat koulutuspäivät

Liiton seuraavat koulutuspäivät pidetään lauantaina 4.4.2020 Kuopiossa. Kevätkoulutuspäivän teema on ”Hyvinvointia arkeen ja työhön. Luvassa on erittäin mielenkiintoinen päivä, sillä esiintyjiksi ovat lupautuneet mm. ravitsemusterapeutti Hanna Partanen ja emeritus professori, kapellimestari Atso Almila. Osanottajat pääsevät itsekin töihin, kun Joensuusta saapuu joukko kotitaloustieteen laitoksen opettajaopiskelijoita pitämään työpajoja.

Kesäkoulutuspäivät sijoittuvat taas heti kesäloman alkuun maanantaiksi ja tiistaiksi, 1.–2.6.2020. Paikka löytyy pääkaupunkisudulta, mutta tarkemmat tiedot paikasta ja ohjelmasta ilmoitetaan lähempänä.

Myös kyselytunnit jatkuvat, yksi alkuvuodesta ja toinen syyskauden alkuun. Tarkemmat päivät sovitaan paikallisyhdistysten kanssa, niin saadaan mahdollisimman monelle paikkakunnalle kisakatsomo, jossa jäsenet voivat tavata oman alueensa kollegoita samalla kun saavat täsmätietoa kotitalousopettajan arkeen liittyvistä asioista.

Vastaa