Kotitalousopettajien liitto ry:n vinkit Itämeripäivään 25.8.2022

Kotitalousopettajien liitto ry:n Globaalivastuun toimikunta on työstänyt vinkit, kuinka Itämeripäivää voidaan viettää kotitalousluokissa torstaina 25.8.2022.

Itämeripäivä on John Nurmisen Säätiön käynnistämä jokavuotinen juhlapäivä meren kunniaksi. Päivän tavoitteena on innostaa ihmiset nauttimaan ainutlaatuisesta kotimerestämme sekä tekemään konkreettisia tekoja sen hyväksi. Juhlinnan lisäksi Itämeripäivän tarkoituksena on lisätä tietoa meren monimuotoisesta luonnosta, kulttuurista ja historiasta.

Itämeripäivää vietetään 25. elokuuta, mutta voit ottaa Itämeren oman merkkipäivän osaksi opetusta milloin vain alkusyksystä. Globaalivastuun toimikunnan ja WWF:n tuottamasta kotitalousopetuksen vuosisuunnitelmasta löydät valmiit tuntisuunnitelmat kaikkeen kotitalousopetukseen. Katso vinkit alta!

Tsekkaa myös Itämeripäivän materiaalit!

Vinkit kotitaloustunneille

Kaikille yhteinen kotitalous (7. lk):

Aiheena: Kierrätys ja roskien kerääminen

Kotitalousopetuksen vuosisuunnitelma: 2. aihe: kierrätys s. 7

Mielikuva meressä vellovasta muovilautasta on kaikille tuttu. Muovijätteen lähtöpaikka on kuitenkin useimmiten maalla, josta se sitten huuhtoutuu esimerkiksi hulevesien vesistöön. Vesistöissä muoviroskat aiheuttavat monenlaista haittaa mm. eläimille. Muoviroskat hajoavat aikojen saatossa pienemmiksi ja pienemmiksi mikromuovihiukkasiksi, jotka voivat päätyä ravintoketjussa ihmisiin asti. Mikromuovia on löydetty jo ihmisen verestäkin.

Valinnainen kotitalous (8.-9. lk):

Aiheena: Itämeren fiksut kalavalinnat

Syömällä villikalaa (esim. särkiä, lahnoja, silakoita) poistetaan samalla vesistöistä sinne kertyneitä liiallisia ravinteita. Se on hyödyllistä siksi, että liialliset ravinteet (kuten fosfori ja typpi) aiheuttavat rehevöitymistä ja esimerkiksi veden samenemista ja sinileväkukintoja.

Aiheeseen johdatteluun tai aiheen kertaamiseen on käytettävissä Itämerivisa, joka löytyy täältä:

Muista myös nämä!