Luukku 13

Kuva: Åsa K Pixabaystä

Lussekatter:
Saffransbullar för Lucia

Ingredienser

  • 1 g (2 påsar) saffran
  • 2 msk konjak, rom eller vodka (eller mjölk)
  • 5 dl mjölk
  • 50 g färsk jäst för söta degar
  • 1,5 dl socker
  • 1 tsk salt
  • 13-14 dl vetemjöl, gärna vetemjöl special
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • Dekoration: russin och apelsinjuice eller vatten, 1 ägg
  • Till fyllda bullar: 200 g mandelmassa, 200 g rumsvarmt smör, lite vaniljpulver, ev mandelspån, hackad mandel eller pärlsocker

Arbetsinstruktioner

  1. Blanda saffran med 1-2 msk konjak eller annan sprit och låt stå en timme, eller gärna över natten. Om du inte vill använda alkohol, tag lite ljummen mjölk och låt det stå en liten stund innan du börjar.
  2. Värm mjölken till fingervarm (37°C). Akta så det inte blir alltför varmt, för då dör jästen.
  3. Smula jästen i en bunke (gärna på en degblandare) och tillsätt lite av mjölken. Rör till jästen löst upp sig.
  4. Tillsätt resten av mjölken, socker, salt, och ca 12 dl av vetemjölet.
  5. Kör degblandaren några minuter eller knåda till du får en lös deg. Tillsätt smöret och lite till av mjölet. Kör 5-8 minuter till. Du ska ha en smidig, lös deg som släpper från kanten men fortfarande är lite kletig.
  6. Täck degen med en bakduk och låt den jäsa på ett dragfritt ställe i ca 45 minuter eller tills den är av dubbel storlek.
  7. Under tiden degen jäser, lägg russin i blöt i apelsinjuice, vatten, eller något annat du föredrar. Om du vill göra fyllda bullar, riv mandelmassan och blanda den med smöret och lite vaniljpulver till en (hyfsat) slät smet. Du kan gärna göra detta i en hushållsapparat.
  8. Mjöla ett arbetsbord lätt och häll ut degen. Knåda degen lätt.
  9. För klassiska s-formade julgalter så brukar deg i storlek som en pingisboll vara lagom. Du kan givetvis hitta på dina egna lusse-figurer, men kom ihåg att bullen blir större när den jäser. Krama ur russinen och dekorera som du tycker.
  10. Om du gör fyllda bullar, kavla ut degen och bred över mandelsmöret. Krama ur russinen lätt och strö över dem. Forma till bullar på valfritt sätt, t.ex. genom att rulla ihop degen och skära snäckor, eller vika den på mitten och skära i stränger som du virar till knutar. Lägg gärna bullarna i bullformar.
  11. Låt dina bullar, oavsett formation, jäsa i ungefär en halvtimme under bakduk. Sätt på ugnen på 225°C.
  12. Vispa upp ägget och pensla bullarna. Strö gärna över lite dekoration över de fyllda bullarna, såsom mandelspån.
  13. Grädda i 5-9 minuter beroende på storlek.
  14. Ät och njut! Kom ihåg att det ofyllda brödet är en färskvara, så frys gärna det du inte äter upp samma dag.

Förslag

Variera fyllningen till fyllda bullar som du vill—lite syltat apelsinskal kanske vore gott?

En del väljer att blanda in russin direkt i degen även till lussekatter. Då är det extra viktigt att de får ligga i blöt en liten stund, så de inte suger åt sig all vätska.


I bloggen Swedish Spoon kan man läsa närmare om traditionen kring lussekatter och saffransbullar. Receptet nedan är från bloggen: Lussekatter—eller lussegaltar? – Swedish Spoon