Luumugalette
Luumugalette on avonainen ranskalainen hedelmäpiiras. Luumugaleten maku muistuttaa joulutorttua, se on kuin hieman raikkaampi versio perinteisistä joulutortuista.
Ainekset
Pohja
- 3dl vehnäjauhoja
- 2rkl sokeria
- 100g voita
- n. 1/4dlkylmää vettä
Täyte
- 500g tuoreita, tummia luumuja
- 2rkl fariinisokeria
- 1tlkanelia
Tarjoiluun
- Vaniljajäätelöä tai kermavaahtoa
Valmistus
- Sekoita jauhot ja sokeri keskenään, ja nypi kylmän rasvan kanssa murumaiseksi seokseksi.
- Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. (Jos taikinaa jää murumaiseksi, lisää vielä tilkka vettä.)
- Anna taikinan levätä muovikelmuun käärittynä jääkaapissa noin puoli tuntia.
- Kauli taikinasta pellillä leivinpaperin päällä pyöreä levy (⌀ 26 cm). Siisti reunat taikinapyörällä.
- Halkaise luumut ja poista niistä kivet. Viipaloi luumut. Asettele luumuviipaleet piirakan pinnalle. Jätä reunalle noin 3 cm tyhjää.
- Ripottele luumuille fariinisokeria ja kanelia. Taita reunat keskelle.
- Paista piirakkaa 200-asteisen uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Tarjoa luumugalette haaleana vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.