Uskalla laskea rimaa ja keskity enemmän vahvuuksiisi

Opettajasta yhteisöosaajaksi -täydennyskoulutuksen kevään luennot käynnistyivät 11.1. tohtori, kasvatustieteilijä ja filosofi Juha T. Hakalan verkkokoulutuksella ”Vähemmällä enemmän -näe olennainen opetustyössä”. Hakala käsitteli luennolla työelämän ja elämäntavan muutoksia sekä hyvinvointia. Hakala suhteutti muutoksia ja ajankohtaisia ilmiöitä opettajan työhön ja hyvinvointiin.

Opettajan työ sisältää monia vaativia elementtejä. Työ on ihmisläheistä ja intensiivistä. Lisäksi työpäivät opetusalalla voivat olla melkoista multitaskaamista, kun päivät koostuvat erilaisista päällekkäisistä tehtävistä. Työt seuraavat myös lähes poikkeuksetta vapaa-ajalle. Vaativien työtehtävien lisäksi ihmisiä voivat kuormittaa yksityiselämän haasteet sekä yhteiskunnalliset ongelmat, kuten ajankohtaiset koronapandemia, Ukrainan sota ja huoli taloudesta.

Hyvinvoinnin lisäämiseksi Hakala suositteli luennollaan muun muassa tervettä riman laskemista. Hakala on huomannut omassa työssään opinnäytetöiden ohjaajana, että liian korkeat tavoitteet uuvuttavat ja voivat vaikeuttaa töihin tarttumista. Matalammilla tavoitteilla voidaan saavuttaa enemmän onnistumisen kokemuksia ja lopulta yhtä hyvä lopputulos kuin korkeammilla tavoitetasoilla.

Hakala suositteli myös omien vahvuuksien tunnistamista ja niitä kohti suuntautumista. Nykypäivänä ihmisiä kannustetaan epämukavuusalueelle, vaikka liiallinen epämukavuusalueella toimiminen tarkoittaa omien heikkouksien parissa työskentelyä ja lisää näin ollen stressiä. Omiin vahvuuksiin keskittyminen sen sijaan voimaannuttaa ja tuo iloa. Tutkimusten mukaan 70% ihmisistä koettaa kehittää itseään keskittymällä heikkouksiinsa, vaikka työelämässä parhaiten menestyvät ne, jotka panostavat vahvuuksiinsa.

Hakala muistutti myös kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin merkityksestä. Työ ei saisi haukata liian suurta osaa päivistä vaan keskeistä on tasapaino työn, vapaa-ajan ja levon välillä.


Tutustu tarkemmin Juha T. Hakalaan ja hänen ajatuksiinsa ja tuotantoonsa:


Luennon tallenne ja luentotehtävä ovat saatavilla täydennyskoulutuksen Classroom-alustalla.

Voit edelleen liittyä mukaan täydennyskoulutukseen ja pääset tutustumaan jo pidettyihin luentoihin. Ilmoittausu täältä:


Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on image.png

Kuva Kuva reneebigelow