Köksän Mestarit 2023

Köksän Mestarit -kilpailu on yksi osa ravintola-alan vetovoimatyötämme peruskoululaisille ja kilpailu toteutui nyt toista kertaa. Ensimmäinen kilpailu toteutettiin Food Campin vetämänä.

Köksän Mestarit 2023 -videokilpailun vetovastuun sai Perho Liiketalousopisto syksyllä 2022. Kilpailun projektinjohtajaksi valittiin Perho Liiketalousopiston entinen alumni ja nykyinen ravintola-alan työllistymisen varmistaja Karoliina Karusuo.

Kotitalouden oppilaille suunnattuun kilpailuun lähetettiin tammikuun 2023 loppuun mennessä useita köksävideoita ympäri suomen. Pohjois-Suomen yläkouluista tuli eniten hakemuksia. Videoista välittyi oppilaiden innostunut yhdessä tekemisen meininki ja mahtavat ruokatuotokset.

Tämän vuoden teemana oli valmistaa perinteistä ja monikulttuurista ruokaa sekä kuvata tekeminen lyhyeksi videoksi. Jokainen kilpailuryhmä kuvasi kilpailun teemaa ja tunnelmaa kirjallisessa tehtävässään, jonka mukaan sai myös liittää kuvia tuotoksista.

Tammikuun jälkeen käydyssä finaalissa kilpaili viiden yläkoulun köksävideot. Voittajaksi valikoitui helmikuussa 2023 upeasti Itä-Suomen yliopiston harjoittelukoulu, Tulliportin normaalikoulu, jonka videoryhmässä työskenteli 14 ahkeraa Köksän Mestaria. Tulliportin normaalikoulun kotitalouden opiskelijat saivat tietää voitostaan helmikuun viimeisenä päivänä. Yllätyspuhelussa kerrottiin mitä palkintomatkalla Helsinkiin tapahtuu ja arvovaltaisen tuomariston antamat kommentit.

Tuomaristo koostui tänä vuonna semifinaalin osalta vuoden 2022 Mestarikoulu-kilpailun voittajapari Niki Sipilästä ja Jasper Juutisesta sekä Köksän Mestarit -projektinjohtaja Karoliina Karusuosta.

Finaalin tuomaristo:

Perho Liiketalousopisto

  • Jarkko Ahvenainen, ruokatuotannon lehtori
  • Marja Hemmi, koulutusalajohtaja, ravintola-ala
  • Karoliina Karusuo, Köksän Mestarit -projektinjohtaja

MaRa ry

  • Katri Jakosuo, koulutuspoliittinen johtaja
  • Jari F. Lampén, toimittaja, Vitriini-lehti

Voittajoukkueen teema oli ”Itsenäisyyspäivää kestävästi, modernisti ja juuret huomioiden”.

”Joukkueen valmis kilpailuannos näytettiin työvaiheittain, ja ammattimaista työskentelyä oli ilo seurata. Ruokatuote oli suhteellisen haastava, ja kisatyö saikin tästä lisäpisteitä. Lopputulos näytti herkulliselta ja lihan kypsyyskin oli oikein hyvä!

Videolla näkyi myös emulsiokastikkeen tekoa sekä ammattimaisesti tehty taikina. Musiikki tempaisi tosi mahtavasti odotukset korkealle ja työskentelyn ammattimaisuus näkyi heti videon alussa. Raaka-aineiden käsittely oli huippuluokkaa ja kokonaisuuden idea oli erittäin luova ja omaperäinen. Annoksen osa-alueet oli kaikki itse valmistettu alusta asti, myös kotikalja! Lisäksi pisteitä tuli videon ”opetustyylistä”. Hävikit otettiin talteen, välillä siivotaan, annos koristellaan ja sitten siitä nautitaan.”

Voittajajoukkue pääsee vierailemaan Helsingissä 17.-18.4.2023. Ryhmä nauttii illallisen HOK-Elannon historiallisessa Ravintola Kappelissa ja majoittuu ihanassa Scandic Simonkentässä. Vierailun aikana ryhmä tulee kierrokselle Perho Liiketalousopiston Töölön kampukselle, jossa on luvassa ravintola-alaan liittyvää ohjelmaa.  

Köksän Mestarit 2023-kilpailuorganisaatioon Perho Liiketalousopiston lisäksi kuuluvat Food Camp, Mestarikoulu, Kotitalousopettajien liitto ry, HOK-Elanto sekä Scandic.


Uusi Köksän Mestarit kausi starttaa TOUKOKUUSSA 2023 ja sen kilpailutehtävät tulee palauttaa viimeistään tammikuussa 2024! Lisätietoa tulossa pian!


Kirjoittaja Karoliina Karusuo on Perho Liiketalousopiston ravintola-alan työllistymisen varmistaja