Ruoka, leivonta ja asiakaspalvelu työllistävät

Elintarvike-, ravitsemis- ja cateringaloilla on käynnissä muutostrendejä, mitkä on osattava haistaa ja maistaa. Osaajille riittää töitä myös tulevaisuudessa!

Elintarvike- ja ravitsemisalat ovat jatkuvien muutosten kourissa. Alojen eri sektoreille etsitään uusia osaajia ja innovaatioita. Muutokset näkyvät kuluttajille varsinkin ruokakaupoissa, joissa palvelukulttuuri on viime vuosina muuntunut monipuolisemmaksi ja yhä kansainvälisemmäksi. 

Ennen ruokakaupoista haettiin lähinnä välttämättömät peruselintarvikkeet oman arjen pyörittämiseen, mutta nykyisin ruoasta etsitään aiempaa enemmän uutuuselämyksiä. Lähileipomot ovat avanneet kauppoihin avoimia leivontapisteitä, joissa on tarjolla tuoreita juuri paistettuja leipiä ja leivonnaisia ihanien tuoksujen kera.  Sushi-tiskillä käy jatkuva asiakasvirta ja myymälän viinibaarissa voi ostosten lomassa nauttia vaikkapa lasillisen viiniä. Kaupassa asioiminen voi siis olla myös ravintolaelämys.

Maailman ruokatrendejä kauppojen hyllyillä

Sosiaalinen media on osaltaan valmentanut asiakkaista trenditietoisia ja valistuneita. Asiakastuntemuksen kehittyminen näkyy kauppojen palvelumuotoilun lisäksi myös tuotevalikoimissa. Tuoreen ruisleivän ohella asiakas saattaa himoita ranskalaisia eclaireja, macaronseja tai vaikkapa turkkilaisia börek-piiraita. Valmisruokaosastolta voi ostaa matkaan vaikkapa vietnamilaisia tai meksikolaisia herkkuja. Eivätkä kasvissyöjät ja vegaaniruoan nauttijatkaan jää tänä päivänä enää nuolemaan pelkkiä näppejään. Uutta on myös ravintolatasoisen ruoan ilmestyminen valmisruokahyllyille.

Kansallisesta elintarvike- ja ravitsemisalan toiminnasta on tullut kansainvälistä ja monikulttuurista. Kehitystarve on jatkuvaa, tuntosarvet on pidettävä herkillä, ja uusia innovaatioita etsitään nykyisin myös tv-ohjelmaformaattien avulla. Luovuudelle ja yritteliäisyydelle on tilausta. 

Ruoka ja palvelut työllistävät

Elintarvike- ja ravitsemisalat ovat kasvava sektori, minkä menestymiseen vaikuttavat yhä vahvemmin kestävän kehityksen näkökulmat ja teknologiaosaamisen monipuolistuminen. Valistunut asiakaskunta, niin kaupoissa kuin ravintoloissakin osaa jo vaatia eettisesti ja ekologisesti tuotettua ruokaa. Vastuullisuuden tulee kulkea mukana koko matkan alkutuotannosta kuluttajille – pelloilta ruokapöytiin.

Elintarvikealan yritykset ovat ottaneet tämän vastuutehtävän erittäin vakavasti. Parempien ruokaratkaisujen puolesta tehdään alalla paljon tutkimustyötä, kehitetään uusia tuotteita ja käytäntöjä. Siten teknologinen kehitys on tärkeä osa elintarvikealan tulevaisuutta.

Kehitystrendien rinnalla elää vahva usko perinteisiin ja kädentaitoihin. Ammattileipurin käsin valmistamat korvapuustit halutaan säilyttää jatkossakin suomalaisten kahvipöydissä. Onnistuneiden ravintolaelämyksien taustalla on aina osaava kokki ja asiakkaansa tarpeet tunnistava palveluosaaja.

Perusasioiden pitää olla kunnossa

Luontevin tapa päätyä elintarvike- ja ravitsemisalalle on kouluttautuminen. Ammatillinen perustutkinto valmentaa oppijan elintarvike- ja ravitsemisalan työtehtäviin. Kiinnostuksen kohteet saavat olla monipuolisia: vaikkapa konditoriatuotteiden valmistus, valmisruokien kehittäminen, kokkaaminen, asiakaspalvelutyöt tai oman ravintolanyrityksen perustaminen. Perusasioiden kuten; hygieniaosaamisen, tietämyksen elintarvike- ja ruoan- valmistusmenetelmistä ja raaka-aineista tai erityisruokavalioista on oltava jokaisen tekijän hallussa.

Ammatillinen tutkinto avaa ovia työelämään. Näkemykset, toiveet sekä halu kehittyä ja oppia uutta määrittelevät sen, millainen omasta työurasta voi tulla. Elintarvikealan-, ravitsemis- ja cateringalojen perustutkinnot mahdollistavat myös jatkokouluttautumisen. Opintoja voi jatkaa työelämäkokemuksen jälkeen ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa.

Kaikenlaisia osaajia tarvitaan

Kuva: Julius Hirvi

Ammattiin ei ole olemassa vain yhtä reittiä, sillä aloilla tarvitaan monipuolista osaamista. Tekijöitä haetaan parhaillaan elintarvikkeiden tuotantotyöhön, – kuljetus- ja jakelutehtäviin sekä kauppoihin esittely- ja markkinointi tehtäviin. Pelkästään ravintola-alalla on huutava pula esimerkiksi kokeista ja tarjoilijoista. Voit työllistyä myös yrityksien erityistehtäviin tekemällä vain kyseiseen työhön tarvittavan osatutkinnon.

Jos ruoanvalmistaminen, ihmisten palveleminen, leipominen, tuotekehitys tai elintarvikejalostus ovat intohimojasi, niin Stadin ammatti- ja aikuisopiston Prinsessantien toimipaikka Helsingin Roihuvuoressa on silloin oikea osoite. Elintarvikealan perustutkintoa suorittaessasi voit erikoistua joko leipuri-kondiittoriksi tai elintarvikkeiden valmistajaksi pieniin, keskisuuriin tai teollisiin yrityksiin. Ravintola- ja cateringalan perustutkinnosta valmistut kokiksi tai tarjoilijaksi, joka voi työskennellä ravitsemis- ja matkailualan yrityksissä tai yrittäjänä.

Toisille oppi tarttuu paremmin työtä tekemällä, silloin tutkinnon voi suorittaa myös oppisopimuskoulutuksena.

Mahdollisuuksia on lukuisia – valitse siis omasi!


Kirjoittaja Markku Kopra toimii opettajana Stadin ammatti- ja aikuisopistossa.


Lue lisää Elintarvikealan perustutkinnosta ja Ravintola ja catering-alan perustutkinnosta!


Otsikkokuva: Jefunne Gimpel