Ruokavisassa yläkoululaiset pääsevät toteuttamaan kestävää ruoka-arkea

Kotitalouksissa yksi tärkeimmistä tehtävistä on ruoka-arjen toteuttaminen. Siksi sen harjoitteluun tulee ohjata jo yläkouluikäisenä. Ruokavisa 2021 -opetuskokonaisuus auttaa yläkoululaisia suunnittelemaan ja toteuttamaan kestävää ruoka-arkea. Visassa he tutustuvat ruokakaupan ja ruuan verkkokaupan toimintaan.

Ruokavisa on voittamaton ruokakasvatuskonsepti!

Ruokavisa on Ruokatiedon, MTK:n ja Kotitalousopettajien liiton yhteistyössä kehittämä ruokakasvatuskonsepti, joka tutustuttaa yläkoululaiset ruuan reittiin pellolta pöytään. Ruuan reitti jakautuu kolmeen vaiheeseen: alkutuotantoon, elintarviketeollisuuteen ja ruuan jälleenmyyntiin.

Ruokavisa 2021 -opetuskokonaisuudessa yhdistyvät kaksi Ruokatiedon menestyksekästä ruokakasvatuskonseptia: Ruokavisa ja Retki kauppaan. Tämän vuoden opetuskokonaisuus tutustuttaa oppilaat ruuan reittiin erityisesti ruokakaupan ja ruuan verkkokaupan osalta. Opetuskokonaisuuden sisällön painopiste vaihtelee vuosittain ruuan reitin eri vaiheiden välillä.

Ruokavisa-opetuskokonaisuus koostuu kolmesta osasta

Ruokavisa-opetuskokonaisuus on innostava ja pelillistämistä hyödyntävä opetuskokonaisuus, jossa huomioidaan erilaiset oppijat. Opetuskokonaisuus perustuu Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (2014) ja materiaalissa on panostettu saavutettavuuteen.

Opetuskokonaisuus koostuu kolmesta osasta:

  • Opetusmateriaalista (3x45min)
  • Ruokavisasta (nettipeli)
  • Loppukilpailusta.

Opetusmateriaali, eli kolme diasarjaa, on vapaasti kaikkien käytettävissä. Diasarjat sisältävät faktatietoa sekä oppimistehtäviä ja videon, jossa tutustutaan ruokakaupan toimintaan myyjän näkökulmasta. Opetustyön tueksi on saatavilla myös opettajan tukimateriaali, jossa opetettavat aiheet on avattu yksityiskohtaisesti. Oppitunneilla harjoitellaan erityisesti ruoka-arjen suunnittelua ja tuotteiden vertailua sekä tutustutaan ruokakauppaan ja ruuan verkkokauppaan.

Ruokavisa-nettipelissä oppilaat pääsevät testaamaan opittua, ja pelin tuloksia voi käyttää osana arviointia. Peliin osallistutaan opettajan johdolla. Opettaja ilmoittaa oppilaansa mukaan ryhmittäin ruokavisan uudistuvalla pelisivustolla ruokavisa.fi.

Ruokavisan sivustoa on uudistettu aiemmista vuosista. Uudistunut visasivu ruokavisa.fi avataan käyttöön keskiviikkona 3.3.2021. Voit ilmoittaa oppilasryhmäsi mukaan visaan avauspäivästä alkaen. Ilmoittautuminen on helppoa: voit ilmoittaa kaikki oppilasryhmäsi mukaan visaan samanaikaisesti, joten ilmoittautuminen kestää vain noin 5 minuuttia.

Ruokavisan loppukilpailuun oppilasryhmillä on mahdollisuus päästä pelaamalla Ruokavisa läpi 3.3. –14.4.2021 välisenä aikana. Visa on käytettävissä osana opetusta myös kilpailuajan jälkeen.

Kilpailuaikana visassa parhaiten menestyneet oppilasryhmät Ruokatieto kutsuu kilpailemaan palkinnosta! Nämä oppilasryhmät toteuttavat loppukilpailua varten ennakkotehtävän, jonka he pääsevät esittelemään ruoka-alan asiantuntijoista koostuvalle raadille virtuaalisessa loppukilpailutapahtumassa.

Näin otat Ruokavisan haltuun:

  1. Opeta oppilasryhmällesi Ruokavisa 2021: Retki kauppaan -kokonaisuus opetusmateriaalien mukaisesti.
  2. Ilmoita oppilasryhmäsi samanaikaisesti mukaan kilpailuun osoitteessa ruokavisa.fi. Huomaathan, että ilmoittautumisen voi tehdä aikaisintaan 3.3.2021, kun uudistunut visasivu on avattu.
  3. Ohjaa oppilaat tekemään Ruokavisa 2021. Jos haluatte osallistua myös valtakunnalliseen kilpailuun, täyttäkää visa 3.3.–14.4.2021 välisenä aikana.
  4. Voitte käydä oppilaiden kanssa vastaukset visan jälkeen yhdessä läpi ja voit hyödyntää kunkin oppilaan tuloksia arvioinnissa.
  5. Loppukilpailu järjestetään etäyhteyksin 12.5.2021 klo 12:30 alkaen. Seuratkaa loppukilpailua saadaksenne selville, mitä kaikkea hienoa oppilaat ovat saaneet aikaan!

Opetusmateriaalin löydät Ruokatiedon verkkosivuilta:
https://www.ruokatieto.fi/ruokakasvatus/ruokavisa-vastuullisuus-ruokaketjussa/ruokavisan-opeopas/retki-kauppaan-opettajalle

Tervetuloa mukaan!


Kirjoittajat

Noora Laukkanen, ruokakasvatuksen asiantuntija, Ruokatieto Yhdistys ry ja Aino Rautanen, viestinnän suunnittelija, Ruokatieto Yhdistys ry


Lisätietoja

Noora Laukkanen
+358 44 236 0039
noora.laukkanen@ruokatieto.fi