Kotitalousopettajat koolla kahden vuoden odotuksen jälkeen

Liiton puheenjohtaja Minna Vanhala avaa koulutuspäivät.

Kotitalousopettajien liitto ry:n Kevätkoulutuspäivä, kotitalousalan merkittävin vuotuinen verkostoitumistilaisuus, keräsi Kuopiossa lauantaina 7.4.2022 suuren joukon alan osaajia yhteen pitkän odotuksen jälkeen. Kuopion klassillisessa lukiossa kohtasivat niin perusopetuksessa, ammatillisessa opetuksessa kuin vapaassa sivistystyössäkin työskentelevät kotitalousopettajat; kotitalousalan opiskelijat ja tutkijat sekä kotitalousalalla toimivien tai sitä palvelevien yritysten edustajat. Kaiken kaikkiaan paikalla oli peräti 94 alan ihmistä.

Kevätkoulutuspäivän ohjelma oli rakennettu niin, että jokainen osallistuja voisi saada mahdollisimman omanlaisensa kattauksen uutta tietoa. Kotitalousopettajien liitto ry:n puheenjohtaja Minna Vanhala avasi ja päätti koulutuspäivän. Väliin mahtui kaksi luentoa ja kaikkiaan 19 työpajaa!

Jokaisen aikuisen tehtävä on auttaa nuorta

Seminaariosuuden aloitti Luento nuorten hyvinvoinnista ja pahoinvoinnista, jonka ennakkotiedoista poiketen piti ylikonstaapeli Satu Oinonen Itä-Suomen poliisilta. Oinonen muistutti kotitalousosaamisen merkityksestä: yksi syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle 1,0-1,8 Meur. Hän myös korosti sitä, että opettajien on tartuttava hälytysmerkkeihin. Vaitiolovelvollisuus pyrkii suojaamaan nuorta. Mikäli nuorelle vaitiolo saattaa aiheuttaa nuorelle enemmän haittaa, on asioista puhuttava auttamaan kykenevien tahojen kanssa. Usein myös kiertäen voi nostaa asian yhteiseen tietoon ilman, että loukataan nuoren yksityisyyttä.

Laaja työpaja tarjonta antoi jokaiselle jotain

Ruokatiedon Noora Laukkanen esitteli kotitalousopetukseen soveltuvaa opetusmateriaalia.

Kevätkoulutuspäivän työpajatarjonta oli laaja. Työpajoissa kehitettiin ravinto-osaamista ja ruokaosaamista, arviointiosaamista, nykyaikaisen asumisen ymmärrystä, työhyvinvointia, taloustieto-osaamista sekä myös yhdistystoimintaa ja tietenkin Kuopiossa myös opastettiin kalakukon leivonnan saloihin. Kaiken kaikkiaan työpajoja järjestettiin päivän aikana 19, ja työpajaosallistumisia tuli peräti 332.

Suuri osa päivän antia oli myös näytteilleasettajien tarjontaan tutustuminen. Jokainen osallistuja saattoi varata erityisesti aikaa näyttelyyn tutustumiseen. Mutta koulutuspaikan suunnittelu tarjosi myös orgaanista törmäilyä, sillä aulatila oli järjestetty niin, että työpajoihin siirryttäessä pystyi sujuvasti kohtaamaan myös kanssaihmisiä.

Päivä ”huipentui” Kotitalousopettajien liitto ry:n vuosikokoukseen

Työpajaosuuden jälkeen oli vielä yksi yhteinen luento, jossa ravitsemusterapeutti Hanna Partanen muistutti kotitalousopettajia ravitsemuksen perusasioista: kasvisten merkityksestä sekä ruokarytmin ja rutiinien vaikutuksesta ravitsemukseen.

Koulutuspäivän päätyttyä kello 15:30 seurasi Kotitalousopettajien liitto ry:n vuosikokous, jossa puheenjohtaja Minna Vanhala esitteli edellisen vuoden toiminnan sekä toimintasuunnitelman tälle vuodelle. Toiminnanjohtaja Tarkko Nuutinen esitteli liiton tilit ja tilinpäätöksen, joka osoitti liiton talouden olevan nykyisin terveellä pohjalla.

Liittokokous antoi myös vahvan luottamuslauseen liiton puheenjohtajalle, Minna Vanhalalle, joka valittiin jälleen jatkoon, viimeiselle kaksivuotiskaudelleen.

Kaiken kaikkiaan Kevätkoulutuspäivistä jäi osallistujille hyvä  maku suuhun!