Kevätkoulutuspäivän ohjelma on julkaistu ja ilmoittautuminen avattu

Kotitalousopettajien liitto ry:n Kevätkoulutuspäivän, kotitalousalan merkittävimmän vuotuisen verkostoitumistilaisuuden, ohjelma on julkaistu.

Aika

Lauantai 29.03.2025 kello 08:45 – 15:30

Paikka

Ammattiopisto Live, Kiannonkatu 2, 02650 Espoo

Katso kartalla >>

Ohjelma

kello 8.45 aamukahvi

kello 9.30 ohjelma alkaa

Tervetuloa: Marja Väärälä, Kotitalousopettajien liiton puheenjohtaja

Avauspuheenvuoro: Erkka Laininen, OKKA-säätiö

Paneelikeskustelu: kestävän elämäntavan myytinmurtajat

  • Lauri Reuter, sijoitusjohataja, Nordic Foodtech VC
  • Panu Pihkala, tutkija, kirjailija ja teologi
  • Sonja Anttila, kotitalousopettaja, väitöskirjatutkija, Helsingin yliopisto
  • Minna Autio, kotitaloustieteen ja -opetuksen professori, Helsingin yliopisto
  • Sanna Väisänen, asumisohjaaja, Nuorisoasuntoliitto ry

Keskustelun moderoi toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä Marttaliitosta.

Lounas ja näytteilleasettajiin tutustuminen

Työpaja I

Iltapäiväkahvit

Työpaja II

kello 15.00 Yhteinen lopetus, jonka jälkeen Kotitalousopettajien liiton vuosikokous

Työpajat

Nuorisolähtöistä kuluttaja- ja talousopetusta – Ideoita ja työkaluja opettajille

Tervetuloa inspiroitumaan nuorisolähtöisestä kuluttaja- ja talousopetuksesta! Helsingin yliopiston CONFIN-SKILLS-hankkeen työpajassa sukelletaan siihen, miten rahaan ja kuluttamiseen liittyviä tärkeitä kysymyksiä voidaan käsitellä innostavasti ja nuorten tasoisesti. Keskitymme päivän teeman mukaisesti erityisesti kestävään kuluttamiseen. Kuulet hankkeessa tehdyistä nuorten haastatteluista, ja pääset pohtimaan aihetta ja jakamaan ajatuksia yhdessä kollegoiden kanssa. Saat käyttöösi konkreettisia ideoita, hankkeessa tuotetun uuden materiaalipankin sekä mahdollisuuden osallistua materiaalien jatkokehittämiseen.

Minna Autio, kotitaloustieteen ja -opetuksen professori, Helsingin yliopisto
Hilde Lehtonen, projektisuunnittelija, Helsingin yliopisto

 

Just Food: Tervetuloa suunnittelemaan tulevaisuuden kohtuullisia ruokavalioita!

Tässä työpajassa pääset pelaamaan kohtuullisen ruokavalion lautaspeliä, ja suunnittelemaan tulevaisuuden ruokavalioita, joissa huomioidaan ekologisten rajojen ja ravitsemuksellisen laadun lisäksi myös ruoan kulttuuriset merkitykset. Pienryhmissä yhdessä neuvotellen suunnitellaan planetaarisiin rajoihin mahtuva ruokavalio keskimääräiselle suomalaiselle vuoteen 2050. Pelissä päästään oppimaan yhdessä ja keskustelemaan kestävästä ruokavaliosta monista eri näkökulmista. Pelin jälkeen on mahdollista esittää kommentteja sen soveltuvuudesta opetuskäyttöön sekä ehdottaa kehitysideoita.

Minna Kaljonen, tutkimusprofessori, Suomen ympäristökeskus SYKE
Kaisa Kurki, Helsingin yliopisto
Just Food -hanke

 

Kestävyyspedagogiikan muotoilua: nuoret ja kestävä pukeutuminen

Työpajassa kuullaan ensin lyhyesti VISU Village for Sustainable Clothing -hankeessa kerättyjä näkökulmia liittyen nuorten kestävään pukeutumiseen sekä näiden sisältöjen opetukseen. Tämän jälkeen osallistujat pääsevät muotoilemaan nuorten ajatuksista erilaisia työkaluja omaan opetukseen. Työkalujen rakentamisessa hyödynnetään sekä pelillisyyttä että kotitalousopetuksen ankkuroitumista arjen toimintoihin.

Marilla Kortesalmi, kotitaloustieteen yliopistolehtori, UEF. Kortesalmi toimi VISU-hankkeen projektipäällikkönä 2023-2024.

 

Kotitalous ja STEAM: yhdessä kohti kestävää arkea

Työpajassa pääset kokeilemaan opetusideoita, joissa yhdistyvät kotitalous ja STEAM-oppiaineet tavoitteena vahvistaa oppilaiden kestäviä arjen taitoja. Työpajassa esiteltävät ideat pohjautuvat STEAMKitchen hankkeen materiaaleihin ja sen ohjaavat Helsingin yliopiston kotitalousopettajaopiskelijat.Tervetuloa inspiroitumaan sekä hakemaan käytännön työvälineitä ja uutta materiaalia opetuksen kehittämiseen!

Janni Haapaniemi, Helsingin yliopisto
Kotitalousopettajaopiskelijat, Helsingin yliopisto
STEAMKitchen -hanke

 

Kestävä kehitys kotitalousopetuksessa – opetusmateriaaleihin tutustuminen

Kestävä kehitys kotitalousopetuksessa on suositulle Toivoa ja toimintaa -sivustolle koostettu laaja tehtäväpaketti, jonka avulla kestävän kehityksen teemoja voi käsitellä kotitalouden opetuksessa helposti ja monipuolisesti. Työpajassa tutustut tehtäväpakettiin myös toiminnallisesti ja pääset pohtimaan sitä, millä tavoin voit hyödyntää kiinnostavia tehtäviä opetuksessasi.

Pinja Sipari, kestävyyskasvatuksen asiantuntija,
Biologian ja maantieteen opettajien liitto BMOL ry

 

Yhteissäätelyn mahdollisuudet ryhmätilanteessa

Tässä työpajassa tulevat tutuksi käsitteet yhteissäätely, neuroseptio ja autonominen hermosto. Käsitteet avautuvat kokemuksiksi kehollisissa harjoituksissa. Harjoitusten tavoitteena on tutustua omaan hermostoon ja itsesäätelyyn, muun muassa lempeiden hengitysharjoitusten myötä. Työpaja tarjoaa keinoja niin oman kuin ryhmän säätelyn paranemiseen.

Harjoituksiin osallistuminen on aina vapaaehtoista. Harjoitukset tehdään seisten tai tuolilla istuen.

Kouluttajana toimii Jonna Roell, kotitalousopettaja, joka toimii nykyään itsesäätelyn ja kehollisten menetelmien ohjaajana. Kehollisia harjoituksia hän on käyttänyt aiemmin myös opettajan työssä.

Ilmoittautuminen

Ilmoittaudu tapahtumaan Kotitalousopettajien liiton jäsensivuilla>>

Saat ilmoittauduttuasi osallistumismaksun. Maksamalla osallistumismaksun viikon kuluessa vahvistat paikkasi Kevätkoulutuspäivään.

Osallistumismaksu on 150 euroa. Jäsenalennetuthinnat ovat seuraavat:

  • varsinainen jäsen, 95 e (-37 %)
  • opiskelija- tai eläkeläisjäsen, 75 e (-50 %)

Jos et ole jäsen, ota yhteyttä liiton toimistoon: toimisto@kotitalousopettajat.fi.

Osallistumismaksu sisältää ohjelman mukaiset luennot, työpajat ja ruokailut.

Mikäli osallistuminen perutaan ilmoittautumisajan jälkeen, suoritettua maksua ei palauteta.