Kotitalousopettajien Kesäkoulutuspäivä sai kävijöiltä kiitosta

Kotitalousopettajien liitto järjesti yhteistyössä Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) kanssa Kotitalousopettajien kesäkoulutuspäivän maanantaina 7.6. Koulutuspäivän kantava teema oli ympäristö ja kuluttajuus. Päivä keräsi osallistujilta kehuja, ja päätti liiton ”kevätlukukauden” iloisiin tunnelmiin.

Päivän avasi kello 9:00 liiton puheenjohtaja Minna Vanhala. Tämän jälkeen pureuduttiin Kilpailu- ja kuluttajaviraston asiantuntijoiden kanssa ajankohtaisiin ilmiöihin kuluttajien maailmassa. Taina Mäntylä ja Valpuri Kurppa kertoivat osallistujille, miten kuluttajansuojan opetuksessa voidaan hyödyntää KKV:n Ostopolku ja myyjänvastuupolkumalleja? Tämän jälkeen Satu Wideen kertoi osallistujille, Mitä opettajan on hyvä tietää ympäristömarkkinoinnista ja miten huomioit siihen liittyvät ilmiöt omassa opetuksessa?

Lyhyen kahvitauon jälkeen Kotitalousopettajien liitto ry:n projektipäällikkö Helka Körkkö ja avustajansa Eveliina Yli-Heikkilä kertoivat Opetushallituksen rahoittaman Kestävää kotitalousopetusta -hankkeen tuloksista ja esittelivät hankkeen opintotöistä koostetun Kestävää kotitalousopetusta -opettajan oppaan, jota voidaan käyttää laaja-alaisesti apuna kotitalousopetuksessa.

Kotitalousopettajien liiton kevätkauden päätti puolen päivän aikaan liiton puheenjohtaja Minna Vanhala luoden katsauksen menneeseen lukuvuoteen. Vuosi onkin ollut monella tapaa haastava, mutta samalla opettavainen. Joka tapauksessa niin liitossa kuin perusopetuksessa kulunut lukuvuosi on ollut opettavainen.

Kesäkoulutuspäivän jälkeen tehty osallistujakysely jatkoi liiton perinteistä linjaa siinä, että koulutus keräsi osakseen enemmän kiitosta kuin ojennusta. Järjestelyt ja koulutuksen pituus keräsivät kauttaaltaan kiitosta osallistujilta, mutta muutama osallistuja olisi kaivannut enemmän uutta. Koulutus oli luonteeltaan kertaustyyppinen, mutta liiton koulutuksia suunniteltaessa lienee hyvä pitää mielessä, että aktiiviset opettajat kaipaavat aina myös jotain aivan uutta oman opetustyönsä kehittämiseksi. Silti valtaosa vastanneista suosittelisi koulutusta kollegoilleen.

Kokonaisuutena liiton toiminta lukuvuonna 2020–2021 on ollut koronasta huolimatta onnistunutta, ja Kesäkoulutuspäivä jatkoi samalla linjalla. Tulevaan syksyyn on tästä hyvä jatkaa!