Kansalaisten kriisinkestävyys rakentuu vahvasta kotitalousosaamisesta

Eduskunnan kotitalouden tukirengas esittää, että kotitalouksien varautuminen, riittävä osaaminen omatoimisesti selviytyä häiriö- ja kriisitilanteessa turvataan vahvistamalla kotitaloustaitojen opetusta perusopetuksessa, toisella asteella sekä vapaassa sivistystyössä. Myös järjestöjen kotitalousopetukseen liittyvän varautumisopetuksen resurssit on turvattava.

Viimeaikojen maailman tapahtumien myötä yhteiskunnan kriisinkestävyys on noussut ensiarvoisen tärkeäksi asiaksi, myös kansallisessa päätöksenteossa. Uhkat maailman järjestykselle ovat lisääntyneet merkittävästi ja tämä haastaa Suomen monella rintamalla – turvallisuuden lisäksi mm. taloudessa, ympäristössä ja geopolitiikassa.

Kriisinkestävyys rakentuu sekä yhteiskunnan että kansalaisten toimista. Suomen viranomaiset ovat viime vuosina korostaneet kansalaisten omatoimisen varautumisen tärkeyttä. Ihmisiä on kannustettu varautumaan kriiseihin ja hätätilanteisiin mm ruoalla, vedellä, lääkkeillä ja muilla tarvikkeilla.

Suomessa viranomaistyön suunnittelu lähtee siitä olettamasta, että kotitaloudet ovat kykeneviä omatoimisesti selviytymään häiriö- ja kriisitilanteessa vähintään 72 tuntia. Vaikka viranomaisten toiminnan suunnittelu häiriötilanteiden varalle pohjautuu tähän olettamaan, ei Suomessa kuitenkaan ole riittävästi varmistettu, että kansalaisilla on tarvittava kotitalousosaaminen varautumissuosituksen toteuttamiseen. Materiaalisen varautumisen lisäksi tarvitaan tietoja, taitoja sekä henkistä kriisinkestävyyttä.

Monipuoliseen kotitalousosaamiseen kuuluu kotitalouden resurssien hallinta, perheenjäsenten roolit ja vastuut, talous ja aikataulut, asumisen taidot, yhteisön jäsenten huolenpito, ruokahuolto, puhtaus ja hygienia, sosiaalinen kanssakäyminen sekä monilukutaito. Kaikilla näillä tiedoilla ja taidoilla on merkitystä kriisissä selviytymiseen.

Vahva, monipuolinen kotitalousosaaminen antaa edellytykset varautumisen toteutumiseen kotitalouksissa. Kotitalousopetus on kuitenkin vähäistä perusopetuksessa, ja tämän jälkeen opiskelu on vapaaehtoisuuteen perustuvaa. Perusopetuksessa kotitalous on pienin oppiaine, vain 3 vuosiviikkotuntia. Peruskoulun jälkeen kotitalouden tietoja ja taitoja voi opiskella vain vapaan sivistystyön ja järjestöjen tarjoamilla kursseilla.

Eduskunnan kotitalouden tukirengas esittää, että kotitaloustaitojen opetusta on vahvistettava perus­opetuksessa lisäämällä 1 vuosiviikkotunti 9. vuosiluokalle ja varautuminen on lisättävä opetussuunnitelman­perusteisiin. Lukioon ja ammattikoulutukseen on lisättävä vähintään vapaaehtoisia kotitalouden kursseja ja kotitalouden lukiodiplomin merkitystä on vahvistettava korkeakouluvalinnoissa. Lisäksi vapaan sivistystyön ja järjestöjen kotitalousopetukseen liittyvän varautumisopetuksen resurssit on turvattava.

Eduskunnan kotitalouden tukirengas

Sari Tanus
Kansanedustaja
Eduskunnan kotitalouden tukirenkaan puheenjohtaja
sari.tanus@eduskunta.fi