Luukku 1

Pomanderit eli neilikoilla koristellut sitrushedelmät

Tiesitkö, että joulunajan perinteisten neilikka-appelsiinikoristeiden alkuperä on keskiajan Ranskassa? Keskiajalla aateliset kantoivat kaulassaan tai vyössään pientä kultaista, voimakkaasti tuoksuvaa palloa nimeltään pomme d’ambre eli amberiomena, joka tunnetaan myös nimellä pomanderi.  

Koristeellisen pallon sisältö valmistettiin esimerkiksi myskistä, sivetistä ja erilaisista yrteistä. Pomanderin tarkoitus oli suojella kantajaansa kulkutaudeilta ja taikuudelta. Sen tuoksulla peitettiin myös hajuja. 

Ensimmäiset maininnat pomandereista löytyvät 1250-luvun kirjallisuudesta ja niitä esiintyy myös vanhoissa maalauksissa. (Lähde: Etelä-Suomen Sanomat)   

Suomessa parhaiten tunnettu joulunajan tuoksuva pomanderi on neilikka-appelsiini, mutta tiesitkö, että voit valmistaa pomandereita myös muista sitrushedelmistä? Kokeile esimerkiksi mandariinia, sitruunaa tai limeä! 

Lähde: Etelä-Suomen Sanomat, https://www.ess.fi/teemat/346422

Näin valmistat pomanderit 

Tarvikkeet

  • Sitrushedelmiä (appelsiini, mandariini, greippi, sitruuna, lime) 
  • Cocktail-tikku, grillitikku tai teräväkärkinen pieni veitsi 
  • Neilikoita 
  • Liina, jolla voi pyyhkiä appelsiinista valuvan mehun  
  • Halutessa koristenauhaa 

Tee näin 

  1. Pistä hedelmän pintaan cocktail- tai grillitikulla tai teräväkärkisellä veitsellä pieni reikä. Pyyhi mehu ja paina neilikka reikään. Huomioi, että eri sitrushedelmien kuoret ovat eri paksuisia. Sitruunat ovat kovempia kuin appelsiinit tai mandariinit ja vaativat näin ollen hieman enemmän työstämistä.  
  2. Toista ensimmäinen vaihe jokaisen neilikan kohdalla. Mitä enemmän käytät neilikoita, sitä voimakkaammin koriste tuoksuu. 
  3. Koristele halutessasi nauhalla. Pomanderin voi laittaa riippumaan nauhaan tai koristeeksi pöydälle kauniin alustan päälle. Pomanderit voi säilyttää koristeena sisällä tai esimerkiksi lasitetulla terassilla tai parvekkeella.

Huom! Pomanderit tuoksuvat voimakkaasti. Huomioi tämä, mikäli olet itse tai läheisissäsi on tuoksuyliherkkiä.

Kuva: Eveliina Yli-Heikkilä