Haetaan vuoden 2021 kotitalousopettajaa

Kotitalousopettajien liitto ry palkitsee vuosittain kotitalousopettajan, joka on päättyneen vuoden aikana ollut omalla tavallaan esimerkillinen ammattikuntansa edustaja, tai joka on urallaan työskennellyt erityisesti kotitalousoppiaineen ja kotitalousalan hyväksi. Palkittava vuoden kotitalousopettaja on Kotitalousopettajien liitto ry:n jäsen, ja hän voi työskennellä perusopetuksessa tai muuten kotitalousalan hyväksi.

Ilmoita ystävä, kolleega tai oma opettaja

Ehdotuksia palkittavaksi voi tehdä kuka tahansa toimittamalla vapaamuotoisen hakemuksen Kotitalousopettajien liitto ry:n toimistolle 31.12.2021 mennessä soitteeseen toimisto@kotitalousopettajat.fi. Hakemuksessa on selkeästi tuotava ilmi ne perusteet, jotka tekevät ehdokkaan työstä palkitsemisen arvoisen. Valinnan ehdokkaiden joukosta tekee Kotitalousopettajien liitto ry:n hallitus, ja palkinnon saaja julkistetaan 29.1.2022 EDUCA 22 -messuilla. Hallitus voi myös perustellusta syystä päättää jättää palkinnon jakamatta.

Viime vuosien palkitut vuoden kotitalousopettajat

Vuoden 2020 kotitalousopettajana palkittiin salolainen Fiia Lujasmaa. Hän on Armfeltin yhtenäiskoulun kotitalouden lehtori, joka oman opetustyönsä lisäksi innostuu toimista, jotka parantavat koulun oppilaiden valmiuksia oman elämän hallintaan. Hän on toiminut muun muassa valtakunnallisessa Maistuva koulu -hankkeessa, alueellisissa koululaisten hyvinvoinnin ja kouluruokailun sekä koulun digitaalisuuden kehittämisryhmissä sekä yhtenäiskoulun johtoryhmässä ja kouluruoka-agenttitiimin ohjaajana. Lisäksi hän tukee mielellään niin kotitalouden tutkimustyötä, opetusharjoittelua ja työssäoppimista kuin poliittista päätöksentekoa asiantuntemuksensa ja ammattitaitonsa keinoin.

Vuoden 2019 kotitalousopettajana palkittiin Kuopiolainen Sari Hartikainen. Hän on Minna Canthin koulun kotitalouden lehtori sekä Kuopion Kotitalousopettajat ry:n puheenjohtaja. Kollegoiden mukaan hän on touhukas, innokas, ennakkoluuloton, kehittelevä ja eteenpäin katsova opettaja. Hänelle itselleen työssä tärkeää on nuorten ihmisten auttaminen hyvän elämän alkuun, mutta työkaverit tuntevat hänet erityisesti ahkerana tekijä. Hän itsekin arvostaa tekemistä ja tekemään oppimista.

Vuoden 2018 kotitalousopettaja Anna Elina Huovio toimii kotitalouden lehtorina Itäkeskuksen peruskoulussa. Hän on tinkimätön mutta sydämellinen opettaja ja pidetty luokanvalvoja, joka toimii aina oppilaittensa parhaaksi. Hän tukee ja kannustaa opiskelemaan sekä ohjaa oppilaitaan esimerkillisesti myös oman alansa jatko-opintoihin. Lisäksi hän toimii aktiivisesti yhteistyössä oppilaiden vanhempien kanssa. Opetustyö on selkeästi lähellä hänen sydäntään.

Ehdotuksia palkittavaksi voi tehdä kuka tahansa toimittamalla vapaamuotoisen hakemuksen Kotitalousopettajien liitto ry:n toimistolle 31.12.2021 mennessä soitteeseen toimisto@kotitalousopettajat.fi.

Moninainen erinomaisuus ansaitsee arvostusta

Vuoden kotitalousopettajaksi voidaan valita vain yksi vuodessa, mutta kuten aikaisempien palkittujen ansioista huomaa, erinomaisuus voi olla monenlaista. Ilmoittakaa siis ennakkoluulottomasti ystävänne tai kolleganne ehdolle vuoden kotitalousopettajaksi, mutta muistakaa antaa kiitosta myös epävirallisesti lähipiirissä. Kotitalousopettaja on nuorelle läheinen aikuinen, jonka vaikutus nuoren tulevaan elämään voi merkittävän positiivinen. Siksi on tärkeää, että kotitalousopettajien hyvä työ palkitaan niin virallisesti kuin epävirallisestikin ja sekä julkisesti että lähipiirissä.