Kotitalousopetus luo gluteenittomille nuorille elinikäisen perustan

Monet ruokaan liittyvät erityistarpeet ovat koulussa arkipäivää ja heijastuvat kotitalousopetukseen. Kun ryhmässä on keliakiaa sairastava oppilas, voi opetustilanteeseen liittyä epävarmuutta siitä, kuinka tilanteessa tulisi toimia.

Kotitalousopetus on erityisen tärkeää erityisruokavaliota noudattavalle nuorelle, koska hän joutuu leipomaan ja valmistamaan itse ruokaa muita useammin. Opiskelijan budjetilla tämä on lähes välttämätöntä, koska erityisruokavaliossa käytettävät tuotteet ovat tavanomaisia kalliimpia.

Nuori joutuu noudattamaan gluteenitonta ruokavaliota koko elämänsä ajan. Sen vuoksi on tärkeää, että hän saa mahdollisuuden opiskella leivontaa ja ruoanvalmistusta samalla tavalla kuin toiset nuoret, mutta gluteenittomasti. Gluteeniton ruoka on keliaakikon ainoa lääke.

Keliaakikolle jokainen ruokailutilanne on myös sairaudenhoitotilanne

Ruokailu on sosiaalinen tapahtuma, mutta keliaakikolle myös aina sairaudenhoitotilanne. Erityisruokavalio voi herättää voimakkaita ulkopuolisuuden ja huonommuuden tunteita. Opettajan luonteva, myönteinen suhtautuminen gluteenittomaan ruokavalioon auttaa pitkälle.

Myös muiden oppilaiden on hyvä ymmärtää, miksi keliaakikon ruokavalio on erilainen ja miksi koko ryhmän tarkkuus on tärkeää. Keliakiaan mahdollisesti liittyvistä vatsaoireista puhuttaessa on hyvä ottaa huomioon asiallisuus, jotta ryhmän keliaakikko ei joudu pilkan kohteeksi.

Etukäteissuunnittelu helpottaa ja takaa turvallisuuden

On tärkeää, että opettaja tietää, tunnistaa ja osaa valita keliaakikolle soveltuvat raaka-aineet kotitaloustunneille. Kaikkein helpointa sekä opettajalle että oppilaille on, jos erityisesti perusruokien valmistukseen käytettävät raaka-aineet olisivat mahdollisuuksien mukaan kaikki gluteenittomia eli eivät sisällä gluteenipitoisia raaka-aineita eivätkä varoitusmerkintöjä vehnästä, ohrasta tai rukiista. Tällöin kaikki voisivat valmistaa ja syödä samaa ruokaa, ja gluteenittomuus tulisi esiin vain leivonnassa ja esimerkiksi pastaruoissa.

Keliakia on elinikäinen sairaus, jossa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä valkuaisaine, gluteeni, aiheuttaa ohutsuolen limakalvon tulehduksen ja suolinukan vaurion. Jo pienikin määrä gluteenia on keliaakikolle vahingollista.

Gluteenittomassa ruokavaliossa vehnä, ohra ja ruis sekä näitä sisältävät elintarvikkeet poistetaan ruokavaliosta ja korvataan gluteenittomilla tuotteilla. Poistetut viljatuotteet korvataan gluteenittomilla viljoilla, kuten riisillä, maissilla, tattarilla, hirssillä, kvinoalla ja gluteenittomalla kauralla. Ruokavaliossa voidaan käyttää myös teollisesti puhdistettua vehnätärkkelystä sisältäviä gluteenittomia tuotteita, mikäli oppilas niitä käyttää.

Olennaista on muutaman perusasian muistaminen

Vaikka gluteeniton ruokavalio vaatii tarkkuutta, sen toteuttamisessa olennaista on oikeastaan vain muutaman perusasian muistaminen.

Osallistu kyselytunnille, jossa kuulet lisää gluteenittomuuden huomioimisesta kotitalousopetuksessa. Voit myös esittää omia kysymyksiäsi, jotta osaat ohjata gluteenittomia oppilaitasi yhä paremmin ja turvallisemmin.


Kirjoittaja Eija Lindberg on Keliakialiitto ry:n Horeca-asiantuntija.