Varsinais-Suomen kotitalousopettajat ry järjesti ajan henkeen sopivan tapahtuman

Korona sekoitti monien muiden yhdistysten tavoin Varsinais-Suomen kotitalousopettajat ry:n suunnitelmat syksyn tapahtumien osalta. Samaan aikaan Pasi ja Sami Kuronen olivat kirjoittaneet kirjan Junnut Kokkaa. Junnut Kokkaa- kirjassa kirjoittajat ovat koonneet yhteen lasten ja nuorten ajankohtaisia reseptejä, sekä kouluruokasuosikkeja ja idoleiden lempireseptejä. Kirjan tarkoituksena on tukea lapsia ja nuoria ruoanlaiton maailmaan. Kirja on täynnä toimivia reseptejä niin kotitaloustunneille kuin kotiin.

Tästä inspiroituneena hallitus päätti yhdistää ajan hengen ja päästää jäsenet seuraamaan etänä nuorten ruoanlaittoa yhdessä kokki Pasi Kurosen kanssa. Puitteet tapahtumaan tarjosi Liedon Keskuskoulun kotitalouden opettaja Elina Brodkin ja raaka-aineet lahjoitti Kimmon Vihannes Salosta.

Liedon Keskuskoululle kokoontui keskiviikkona 28.10.2020 Pasin ja Elinan lisäksi 15 innokkaasta 8- ja 9-luokkalaista oppilasta. Varsinais-Suomen ja Satakunnan kotitalousopettajat seurasivat tapahtumaa etänä. Nuoret lähtivät mukaan innokkaasti nähtyään tilaisuuden mainoksen. Paikat täyttyivät nopeasti eivätkä kaikki innokkaat mahtuneet mukaan. Nuoret imivät kaiken opin ruoanlaiton ammattilaiselta ruoanvalmistuksesta annoksen kokoamiseen asti.

Illan aikana valmistettiin Junnut kokkaa kirjan resepteistä koululaisten suosikkiruoka kalapuikot, perunamuusi ja tartar-kastike. Tilaisuuteen mukaan päässeet oppilaat sanoivat, että voisivat valmistaa kalapuikkoja kotonakin. Tartar-kastikkeen tekijät oppivat uuden sipulin leikkaustekniikan.

Haastavuutta haettiin tuorepastan teosta, jonka kanssa tarjoiltiin herkullista katkarapukastiketta. Pastaa tehneet oppilaat kokivat vaikeaksi eritoten pastalevyjen tasaiseksi tekemisen ja käsittelyn. Mukavinta oli pastakoneen käyttö, pastalevyn rullaus ja itse tagliatellepastan teko. Jälkiruoaksi maisteltiin itsetehtyä ”riisifruttia” ja mansikkahilloa. Jälkiruoan tekoon meni aikaa, mutta lopputulos palkitsi.

Kaikki saivat herkutella ja maistella upeita luomuksia. Ilta oli täysi menestys ja nuoret tuntuivat nauttivan joka hetkestä. Opettajallekin ilta oli virkistävä ja oli ilo tarjota uutta ja innostavaa sekä onnistumisen kokemuksia. Merkityksellistä ei ollut vain lopputulos vaan koko prosessi. Jokainen paikalla ollut sai kokea jotain ainutlaatuista ja hyötyi tapahtumasta.

Varsinais-Suomen kotitalousopettajat ry kiittää Pasia loistavasti yhteistyöstä ja Elinaa puitteiden tarjoamisesta sekä Kimmon Vihannesta tuoreista raaka-aineista.


Kirjoittajat Emma Hjort on Varsinais-Suomen kotitalousopettajat ry:n varapuuheenjohtaja ja Laura Lapintie on Varsinais-Suomen kotitalousopettajat ry:n sihteeri.